Titel: En riktig "visman".

Meddelare: Födorådstagare Karl Johan Johansson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Ormsjö

Ol Jakobssson i Storbäck var väl verkligen riktig "visman", men det kom sällan fram annat än då han var i fyllan. En sådan gång hade en svåger till mig börjat skämta med honom för hans klokskap. Han mente sig veta ungefär lika mycket som Ol Jakobsson. Men då hade denne böjat tala om varjehanda ur min svågers liv, som denne var alldeles säker på att ingen fler än han själv och Gud hade reda på. Han var tvungen att muta Ol Jakobsson, eljest hade han väl kommit fram med hans allra lönligaste gärningar, och det var för många som hörde på.